Druppelirrigatie: Het waterbesparingswonder dat met minder meer voortbrengt

De meest opzienbarende ontdekking op het gebied van water en plantgroei, moet wel het gegeven zijn dat planten de grote hoeveelheid water die we tientallen, zo niet honderden jaren lang over ze hebben uitgegoten, helemaal niet nodig hebben. Een kleine, constante hoeveelheid water rechtstreeks afgegeven aan de wortelzone is vaak het enige dat nodig is.

Dat is de essentie van druppelirrigatie. Het is een ingenieus systeem dat Israël in staat heeft gesteld om één van de droogste landen ter wereld om te toveren in een land dat bekend staat om zijn voedselproductie en waterbeheer. Druppelirrigatie is bepalend geweest voor het succes van de kibboets en heeft de weg gebaand voor het levensvatbaar en duurzaam maken van een woestijnlandschap.

Een blik op de geschiedenis
Druppelirrigatie is aan het begin van 1930 ontdekt in Israël door Simcha Blass. Hij ontdekte dat een boom die in de buurt van een lekkende kraan groeide, veel beter gedijde dan andere bomen in de buurt. De aanblik van kleine druppels die tot de bodem doordrongen en een grote boom deden groeien, gaf de aanzet tot zijn uitvinding: de druppelslang was geboren. Blass heeft het concept begin 1960 gepatenteerd. Dit ontwerp maakt gebruik van wrijving en waterdrukverlies om waterdruppels op gezette tijdstippen rechtstreeks naar plantenwortels te lekken. Het concept heeft zich in de loop der jaren snel ontwikkeld, waardoor wij nu bijna elk gewas met druppelirrigatie kunnen verbouwen.

De werking van druppelirrigatie
Wanneer een druppelslang door middel van een hoofdaanvoerlijn aan een geschikte waterbron wordt gekoppeld, is het mogelijk om een geleidelijke en constante hoeveelheid water op een uiterst beheersbare en zuinige manier door het buizennet te laten stromen. De druppelslang is voorzien van druppelaars, kleine emitters die continu een paar waterdruppels rechtstreeks aan de wortelzone afgeven.

De emitters worden op strategische punten geplaatst zodat de wortels direct voordeel hebben van de waterafgifte, zonder verlies van voeding. Hoewel er veel verschillende druppelslangen en -functies zijn, is het doel in wezen altijd om tot de wortels door te dringen met slechts de hoeveelheid water die de plant nodig heeft. Dankzij continue innovatie kunnen systemen nu in hoge mate worden aangepast om aan elke perceelgrootte, soort plant en gewas en toepassing – van grootschalige commerciële landbouw tot horticultuur, hydrocultuur en tuinen – tegemoet te komen.

De voordelen van druppelirrigatie
• Aanzienlijke waterbesparing;
• Waardevolle vermindering van de behoefte aan kunstmest en energie;
• Aanzienlijke verbetering van de kwaliteit en opbrengst van gewassen;
• Minder verspilling van afvloeiend water en verlies van bovengrond;
• Snel rendement op investeringen;
• Aanzienlijk kleiner verlies van voedingsstoffen door uitloging;
• Minimale verontreiniging van de bodem en het grondwater;
• Minder bodemverdichting en betere wortelprestaties;
• Minder onkruid en minder behoefte aan herbiciden.
• Boeren (en tuinders) zijn niet langer afhankelijk van het weer voor wat betreft tijdstip en hoeveelheid.

Betere benutting van kunstmest
Druppelirrigatie stelt u niet alleen in staat om planten op nauwkeurige wijze te voorzien van water, maar ook van voedingsstoffen. Precisiefertigatie is gebaseerd op zeer nauwkeurige doseerkanalen die niet alleen reeds opgeloste voedingsstoffen rechtstreeks naar actieve wortelzones sturen en vervoeren, en zodoende zorgen voor directe opname, maar ook een gelijkmatige en doorlopende verspreiding van voedingsstoffen.

Tot de voordelen van fertigatie worden gerekend:
• Optimale voeding al naargelang afzonderlijke plantbehoeften;
• Voeding wordt in de juiste samenstellingen en hoeveelheden toegediend;
• Maximalisering van de effectiviteit van voedingsstoffen, met minimaal verlies;
• Maakt het mogelijk om de EC- en pH-waarde te meten en beheersen.

Netafim helpt zijn klanten om met minder middelen hogere opbrengsten en meer hoogwaardige gewassen te produceren. Wij bieden een breed assortiment geavanceerde irrigatie- en complementaire oplossingen voor de land- en tuinbouw en landschapsbouw. Van druppelaars en druppelslangen tot sproeiers en micro-emitters tot digitale landbouwoplossingen en kassen, de marktleidende producten en diensten van Netafim, maken kosteneffectieve irrigatie ten behoeve van optimale en duurzame resultaten mogelijk.

Voor informatie over uw gewas kunt u contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.