Druppelirrigatie: Wat u moet weten

Precisie-irrigatie is het leveren van de juiste hoeveelheid water en voedsel aan de plant op het juiste moment, daar waar de plant het nodig heeft. Als we kijken naar de sleutelwoorden in een definitie van druppelirrigatie lijkt het perfect te passen: met druppelirrigatie worden water en voedingsstoffen direct in de juiste hoeveelheden en op het juiste moment in de wortelzone van de plant afgeleverd. Indien correct toegepast, beheerd en onderhouden, is druppelirrigatie de meest efficiënte methode voor gewasirrigatie.

Efficiëntie is een sleutelwoord geworden in de moderne landbouw. De landbouwsector staat onder grote druk om minder water, meststoffen en energie te gebruiken. De landbouw moet steeds doelgerichter en efficiënter worden in de manier waarop we water gebruiken. De druk ligt bij de boer, maar gelukkig kan hij de druk aan en zijn er middelen om hem te helpen zijn waterbeheer te verbeteren. Druppelirrigatie is een van deze hulpmiddelen.

Het juiste systeem voor de taak

Het hebben van de juiste middelen voor de klus is een cruciaal element van efficiënte irrigatie. Er moet een weloverwogen beslissing worden genomen, waarbij alle geschikte soorten irrigatie worden vergeleken om de beste oplossing voor uw omstandigheden te vinden. Het doel van dit artikel is om u te informeren over de basisprincipes van druppelirrigatie, zodat u kunt bepalen of het geschikt is voor uw project.

“Efficiëntie van watergebruik moet altijd de belangrijkste focus zijn van elk irrigatiesysteem. Om een ​​optimaal waterverbruik te garanderen, is de keuze van het irrigatiesysteem uiterst belangrijk, afgestemd op het gewas, de voorwaarden en omstandigheden”, zegt André van Spengen, Technisch Accountmanager van Netafim Netherlands.

Zoals blijkt uit tabel 1 is druppelen de meest efficiënte methode voor het toedienen van water en voedingsstoffen. Deze hoge mate van efficiëntie wordt mogelijk gemaakt door een groot aantal voordelen. Op deze voordelen gaan we later in dit artikel dieper in.

Type systeem

Efficiëntie %

Ondergronds druppelen

95%

Bovengronds druppelen

90%

Micro sprinklers – korte afstand of met strip

85%

Micro sprinklers - volledige gebiedsbevochtiging

80%

Midi sprinklers - volledige gebiedsbevochtiging

80%

Permanente sprinklers

75%

Draagbare sprinklers

70%

Gezien de hoge efficiëntie wordt druppelirrigatie vaak gezien als een bijna magische irrigatie-oplossing. De installatie van druppelirrigatie gaat gepaard met de verwachting van torenhoge opbrengsten met minimaal waterverbruik. Dit zijn natuurlijk geen ijdele verwachtingen, maar ze zijn wel afhankelijk van geschikte waterbeschikbaarheid, de keuze van het meest geschikte druppelirrigatiesysteem voor uw omstandigheden, correcte installatie, slimme planning en trouw onderhoud.

Bij druppelirrigatie worden druppelslangen in het veld of in de boomgaard geïnstalleerd, zowel bovengronds als ondergronds. Druppelaars zijn op een bepaalde afstand in de slang gemonteerd. Deze afstand wordt bepaald door de eisen van het gewas, plantafstand en de waterverdeling in de grond bepaald door de fysieke eigenschappen van de bodem. Op maat gemaakte afstanden zijn mogelijk om het systeem geschikt te maken voor de omstandigheden. De druppelaar wordt geselecteerd met een specifieke afgifte passend bij het gewas en de omstandigheden. Elke druppelaar levert water en voedingsstoffen aan de wortelzone van elke plant in de boomgaard of het veld.

Het concept van druppelirrigatie werd in de jaren zestig geïntroduceerd in de wereldwijde irrigatie-industrie en sindsdien is er een enorme vooruitgang geboekt in de druppeltechnologie. Tegenwoordig zijn druppelaars ontworpen om uitdagingen zoals glooiende velden, slechte waterkwaliteit, wortelintrusie en meer te overwinnen.

De ontwikkeling van druppelaars heeft geleid tot een geleidelijke afname van de afgifte van een druppelaar. We hebben onder andere in Israël en Zuid-Afrika geleerd dat de traditionele toepassing van druppelirrigatie vaak betekent dat de watertoevoer te hoog is en dan te snel wegloopt. Low-flow druppelirrigatie wordt steeds vaker toegepast en heeft laten zien hoe sommige gewassen echt kunnen presteren. Netafim definieert low-flow druppelirrigatie als irrigatiesystemen waarbij gebruik wordt gemaakt van druppelaars met een afgiftesnelheid van 1ℓ/uur en lager.

We kunnen nu lagere stroomsnelheden in druppelaars accommoderen zonder angst voor verstopping van de druppelaars, omdat de low-flow druppeltechnologie van Netafim het mogelijk maakt om lage stroomsnelheden te implementeren, terwijl de verstoppingsbestendige afmetingen van het stroompad behouden blijven. Dit wordt mogelijk gemaakt door de gepatenteerde TurbuNet™ en TurbuNext™ turbulente labyrinten met een veel betere turbulentiecoëfficiënt. Deze labyrinten behouden een unieke geometrische tandvormige structuur die de turbulentie verhoogt, waardoor bredere, diepere en kortere doorgangen kunnen worden gecreëerd.
Klik hier om een ​​video te bekijken om te zien wat deze labyrinten zo bijzonder maakt.

“Veel Zuid-Afrikaanse boeren zijn ervan overtuigd dat we onze gewassen niet van voldoende water kunnen voorzien met low-flow druppelirrigatie. Het is belangrijk dat we onze manier van denken als industrie veranderen om nieuwe technologie en praktijken mogelijk te maken. Als we eenmaal achterop raken, kunnen we de achterstand niet meer inhalen', waarschuwt André. Een resultaat van low-flow drip-technologie is de Centralized Low Flow Drip Fertigation.
(Klik hier om meer te lezen over dit concept.)

Systeemselectie

Om de juiste beslissingen te nemen met betrekking tot het type druppelaar, afgifte, afstand en andere systeemvereisten, hebben we voldoende informatie nodig om deze beslissingen op te baseren. André legt uit dat we bepaalde kennis nodig hebben over de plant, de bodem, het water en de klimatologische omstandigheden.

"We moeten kennis vergaren over de water- en nutriëntenbehoefte van het gewas, de aard van het wortelstelsel en de gevoeligheid van plant-tot-wortelziektes en slechte waterkwaliteit."

Kennis over de bodem moet het bodemtype, de chemische en fysische samenstelling van de bodem, de relatieve infiltratiesnelheid en de breedte-tot-diepte bevochtigingsverhouding van de bodem omvatten.

"Kennis over klimaatomstandigheden moet gegevens over regenval, wind, temperatuur en vochtigheid omvatten. Al deze factoren zullen de waarde van de verdamping van gewassen (ETo) bepalen, wat de geschatte waterbehoefte zal bepalen."

André benadrukt dat dit dient als een basisverklaring van alle factoren die bepalend zijn voor de keuze van het irrigatiesysteem en, daarna, beslissingen met betrekking tot de keuze van druppelaars en druppelslangen en de afgifte, filterkeuze, planning en nog veel meer.

Voor- en nadelen

Druppelirrigatie helpt u meer te telen met minder. André legt uit dat het belangrijkste voordeel van druppelirrigatie is dat het verdamping en afvloeiing nagenoeg elimineert, omdat een zeer klein gebied wordt bevochtigd en het water rechtstreeks naar de wortelzone wordt geleid. "Dit verhoogt de efficiëntie van het watergebruik, waardoor u meer kunt telen met minder."

De voordelen van druppelirrigatie zijn verder:

  • Aanzienlijke waterbesparing.
  • Een waardevolle vermindering van de behoefte aan kunstmest en energie.
  • Voorkomen van uitspoeling van mest buiten de wortelzone.
  • De mogelijkheid om grotere oppervlakten tegelijk te irrigeren.
  • Aanzienlijke verbeteringen in gewaskwaliteit en opbrengst.
  • Minder waterafvoer en minder bodemverliezen.
  • Snel rendement op investering.
  • Opmerkelijke vermindering van het verlies aan nutriënten door uitspoeling.
  • Minimale verontreiniging van bodem en grondwater.
  • Minder bodemverdichting en betere wortelprestatie.
  • Vermindering van onkruid, en dus lagere behoefte aan herbiciden.
  • Minder weersafhankelijkheid qua timing en hoeveelheden.
  • Lagere onderhouds- en arbeidsvereisten

 

Uit deze lijst belicht André de verlaging van de behoefte aan mest en het voorkomen van uitspoeling van mest. “Met druppelirrigatie kun je voedingsstoffen aan de plant leveren via het irrigatiesysteem. Dit staat bekend als fertigatie. Opgeloste mest wordt in een gemakkelijk verkrijgbare vorm aan de planten geleverd. Het kan daardoor gemakkelijk en direct door de plant worden opgenomen.

“Dit betekent niet alleen dat kunstmest efficiënter wordt gebruikt, maar ook dat deze vaker en in kleinere hoeveelheden kan worden toegepast in plaats van één grote dosering aan het begin van het seizoen. Het stelt de boer ook in staat om de bemesting tijdens het seizoen aan te passen.”

Een vaak vergeten voordeel van druppelirrigatie, zegt André, is dat je je bladerdak niet nat maakt. “Een hoog zoutgehalte in het water kan bijvoorbeeld bladeren verbranden. Met druppelirrigatie worden de bladeren beschermd, omdat het water rechtstreeks naar de wortelzone wordt geleverd. Dit voorkomt ook de verspreiding van bacteriën op bladgroenten.

Geen enkel systeem is zonder mogelijke nadelen. “Gebruikers worden vaak afgeschrikt van druppelirrigatie door het feit dat je het water niet kunt zien als het aan de plant wordt geleverd. Of het systeem nu ondergronds of bovengronds wordt geïnstalleerd, de irrigatieactiviteit is bijna onzichtbaar en het is moeilijk om problemen op het veld te identificeren.”

Een ander mogelijk nadeel van druppelirrigatie is de hoge filterbehoefte en de gevoeligheid voor slechte waterkwaliteit. Dit kan meestal worden verzacht door de juiste filterselectie, maar er zijn gevallen waarin de kwaliteit van de beschikbare waterbron het een uitdaging maakt om druppelirrigatie te gebruiken.

"Het is belangrijk om je waterbron te laten analyseren en experts, zoals de medewerkers van Netafim, te betrekken bij het proces om te bepalen of je beschikbare water geschikt is voor druppelirrigatie en om aanbevelingen te doen over het meest geschikte systeem", zegt André.

Doe het goed

André moedigt boeren aan om het idee te verwerpen dat je moet kunnen zien hoe het water aan planten wordt geleverd en dat je de vervuilers fysiek moet kunnen inspecteren. "Druppelirrigatie kan worden vertrouwd en met goed onderhoud en de juiste druppeltechnologie wordt het risico op verstopping zeer laag."

Als u eenmaal heeft bepaald welk type irrigatieproduct het beste is voor uw omstandigheden, moet u ervoor zorgen dat u producten selecteert met een bewezen staat van dienst. U kunt het zich niet veroorloven om de financiële haalbaarheid van uw investering op het spel te zetten door niet te investeren in de best mogelijke irrigatieapparatuur.

Onthoud dat de kwaliteit van een product afhangt van zowel de technische kenmerken als de manier waarop het is ontworpen en vervaardigd. De manier waarop een druppelaar bijvoorbeeld is ontworpen en gemaakt, is de geheime factor die het verschil maakt tussen een goede kwaliteit en een slechte kwaliteit druppelaar, als alle technische aspecten gelijk zijn. Als het stroompad van de druppelaar niet optimaal is ontworpen en vervaardigd, zal bijvoorbeeld het verstoppingsrisico groter zijn. Andere specificaties zullen moeten worden aangepast om te compenseren, wat andere nadelige effecten kan hebben op de algehele efficiëntie van de druppelaar.

Klik hier om de druppelaarsselectie van Netafim te bekijken.