Testimonial Jean Gommeren

Jean Gommeren, pootgoedteler uit Kruisland:

“Dit jaar zetten we ook fertigatie in op 6,5 hectare pootaardappelen”

Voor het derde jaar past pootgoedteler Jean Gommeren druppelirrigatie toe op enkele percelen. “Het eerste jaar hebben we leergeld betaald, maar vorig jaar was het aantal knollen én het gewicht hoger dan op vergelijkbare percelen. Dit jaar ga ik ook fertigeren, dus zetten we een stap extra. Zo kunnen we nog meer uit het gewas halen.”

Het bedrijf van de familie Gommeren in Kruisland is zeker geen standaard akkerbouwbedrijf. Samen met zijn ouders, zus en twee medewerkers richt Jean Gommeren (26 jaar) zich volledig op aardappelen en met name pootgoed. “Zelf hebben we zo’n 40 hectare land, maar we ruilen en huren ook percelen in de wijde omtrek voor de gewenste rotatie. We telen dit jaar 80 hectare pootgoed voor de coöperatie Agrico en 20 hectare consumptieaardappelen voor Q-potato. Naast de teelt en verwerking van onze eigen pootaardappelen hebben we ook nog een dienstverleningstak, waarin we pootaardappelen van derden opslaan en verwerken.”

Minder zoetwater beschikbaar
De reden dat Jean ervaring wil opdoen met druppelirrigatie, is dat de beschikbaarheid van voldoende zoetwater een steeds grotere uitdaging wordt. Jean: “Vanwege de hygiëne-eisen voor pootgoed mogen we niet met oppervlaktewater beregenen. Daarom maken we gebruik van bronnen, waarvan wij het watergebruik momenteel al moeten melden bij het waterschap. Bij percelen die dichtbij de kust liggen, kan zoute kwel bovendien een probleem zijn. En we krijgen meer droge perioden, zoals vorig én dit jaar. Met druppelirrigatie kan ik met 60% water minder toe dan met een haspel. Daar komt nog eens bij dat iedere druppel op de juiste plaats terechtkomt.”

Ervaring opgedaan met installeren
2021 was het eerste jaar dat Jean druppelirrigatie op 3 hectare toepaste. Een erg nat jaar, waardoor Jean er geen profijt van had. “Dat is meteen het grootste nadeel van dit systeem. De haspel kan in de schuur blijven, maar druppelslangen moet je vooraf installeren. Die ervaring heeft ons wel geholpen om het uitleggen van de slangen het jaar erop beter te doen. Dat beschouw ik als leergeld.”

Meeropbrengst door minder stress
Het jaar 2022 was juist extreem droog, waardoor de druppelslangen van Netafim hun waarde bewezen. ”Dat was een superseizoen. Op het perceel van 2 hectare met druppelirrigatie zagen we een meeropbrengst in kilo’s én het aantal knollen per meter. Door de regelmatige en precieze watergift hebben de planten minder stress en zijn ze beter in staat om alle aangemaakte stalonen tot een volwaardige pootaardappel te laten uitgroeien. En omdat we niet volvelds beregenen, is de schimmeldruk lager. Achteraf hadden we nog meer meststoffen moeten toedienen, omdat de planten door een optimaal gecreëerd klimaat ook meer behoefte en potentie hadden.”

Nu ook fertigatie
Daarom koos Jean ervoor dit jaar te gaan fertigeren, waarbij hij vloeibare meststoffen toedient via een speciale unit. “De dosering doe ik naast de basisbemesting op basis van de plantsapanalyses en in samenspraak met mijn toeleverancier Vlamings, die ook het complete systeem en de ondersteuning daarvan leverde. Zo hoop ik nog meer uit het gewas te halen.”
Ook het areaal heeft de pootgoedteler uitgebreid ten opzichte van vorig jaar. Hij legde op 6,5 hectare StreamlineTM X ReGen druppelslangen aan. “Het uitleggen ervan hebben we tijdens het poten gedaan, zodat alles in één werkgang gebeurde. Dat kost meer tijd en mankracht, maar het is wel goed gelukt. Mijn collega heeft onze eigen pootmachine namelijk zo aangepast, dat de slangen op 5 cm diep in de rug liggen.”

Stap voor stap
Druppelirrigatie lijkt ook in 2023 zijn waarde te kunnen bewijzen. Door het koude en natte voorjaar heeft Jean laat kunnen poten, terwijl de junimaand juist extreem droog verliep. De juiste dosering water en meststoffen kan helpen de aardappelplanten stressvrij te laten groeien.
“Een meeropbrengst is nodig, want het uitleggen is arbeidsintensief. Als ik druppelirrigatie in de toekomst op een groter areaal wil installeren, hebben we meer mankracht nodig. Bovendien is het best een uitdaging om dit systeem op huurpercelen toe te passen, die op grotere afstand liggen. Maar eerst wacht ik de resultaten van de fertigatie af. We doen het stap voor stap.”

Wilt u het perceel van Jean Gommeren zien, kom dan naar de inloopmiddag op 10 juli. Wij zien u graag op de Biezenstraat 4 in Kruisland.