Hoe kostbaar water is, weten wij als geen ander

Water is essentieel voor het menselijk leven. Ook planten hebben vocht nodig om te groeien en bloeien. Op Internationale Wereldwaterdag staan we daar graag bij stil. Als Netafim weten wij namelijk als geen ander hoe kostbaar water is. Elke druppel telt. Dat besef is er al sinds de jaren ‘30, als middenin de dorre woestijn een boom tot bloei komt.

Daar staat hij: vol in het groene blad op het verder droge en kale land van een boer. Deze boer wijst ingenieur Simcha Blass erop, die ontdekt dat een lekkende, ondergrondse koppeling de boom van water voorziet. Het inspireert Blass om anders te denken over water.


Simcha Blass

 

Voedsel verbouwen in een extreem klimaat
Dat is bittere noodzaak in Israël, waar boeren in die tijd een manier moeten vinden om gewassen te verbouwen in een extreem klimaat. In de woestijn zijn de zomers heet, de nachten koud en valt slechts 80 mm water per jaar. Hoe kun je een groeiende bevolking dan van gezond voedsel voorzien?

 

De eerste druppelslang
De lekkende koppeling zet Simcha Blass aan tot een uitvinding die de woestijn tot bloei brengt: de druppelslang. Blass zoekt contact met Kibbutz Hatzerim en samen richten zij Netafim op, dat in 1965 zijn eerste vestiging opent. In 1966 start een groep druiventelers in Bnei Atarot op 0,1 hectare met druppelbevloeiing. Dat wordt een groot succes, waarna de ontwikkeling in Israël snel gaat.

Eerste inline druppelaar wordt geproduceerd

 

De rest van de wereld ontdekt de druppelslang
Vanaf 1970 ontdekt de rest van de wereld de innovatieve manier van watergeven. Druiven- en andere fruittelers in Europa, de Verenigde Staten, Australië, Zuid-Afrika, Argentinië en Turkije kiezen voor druppelslangen. Dankzij partners op alle continenten groeit Netafim gestaag door.

 

Steeds geavanceerde technieken, meer gewassen
Ondertussen blijven ingenieurs de techniek doorontwikkelen met een zogenaamde knopdruppelaar die eenvoudig in elkaar te zetten is, een drukgecompenseerde variant voor hellingen en druppelaars voor gewassen als katoen, maïs, suikerriet en tomaten.

 

Watergiftsystemen in kassen
De techniek vindt ook zijn weg in de glastuinbouw, dankzij speciale watergiftsystemen voor kassen. Daarmee kunnen telers hun groenten, bloemen en planten efficiënt van water en meststoffen voorzien. Inmiddels bestaan compleet geautomatiseerde systemen voor irrigatie, nauwkeurige bemesting en monitoring. Ook voor open teelten, zoals fruitteelt en akkerbouw.

Eerste druppelinstallatie in de kas

Wereldleider in irrigatie Netafim ziet potentie in de Nederlandse markt en investeert in Revaho, dat al decennia actief is als leverancier van irrigatieproducten. In 2012 wordt Revaho onderdeel van Netafim, dat inmiddels is uitgegroeid tot wereldleider op het gebied op van irrigatie en precisietechnieken. Netafim maakt deel uit van Orbia Group, die met ruim 22.000 medewerkers en vestigingen in meer dan 100 landen actief is.

 

Grow more with less
Grow more with less™: die gedachte is bij Netafim al sinds 1965 leidend. In 2023 is deze boodschap actueler dan ooit. Met minder input moeten we samen de groeiende wereldbevolking op een duurzame manier van voedsel voorzien. Daar staan wij op Internationale Wereldwaterdag heel graag bij stil.