Marcel Verhoeven, akkerbouwer in Erp:

“De Mercedes onder de druppelslangen komt van Netafim”

Meer weten over druppelirrigatie? Neem contact op met André van Spengen.

Al voor het vierde jaar voert akkerbouwer en loonwerker Marcel Verhoeven samen met McCain proeven uit met druppelirrigatie in industrieaardappelen. “De opbrengst is in droge jaren 10 tot 15 procent hoger, in stuks en kilo’s. Door de regelmatige watergift en bijbemesting groeien de aardappelplanten zonder stress. De grootste uitdaging is het leggen en verwijderen van de slangen. Dat is arbeidsintensief op momenten dat het net niet uitkomt.”

De naam Verhoeven Gewasverzorging zegt het al. Het bedrijf uit het Brabantse Erp verbouwt niet alleen op 350 hectare aardappelen, uien, suikerbieten, cichorei en mais, maar doet met vier man personeel ook gewasbescherming en loonwerk voor akkerbouwers in de wijde omgeving. Bovendien doet Marcel proeven voor McCain, specialist in diepvriesproducten van aardappelen. Op gemiddeld 6 hectare test hij verschillende rassen, teelt hij op zowel ruggen als bedden en past hij druppelirrigatie en fertigatie toe. McCain monitort nauwgezet de resultaten.

Geen stress zorgt voor gelijkmatige groei
Uit die resultaten blijkt dat druppelirrigatie echt wat oplevert, licht Marcel toe. “In droge jaren zijn de opbrengsten 10 tot 15 procent hoger dan bij beregening met een haspel. De planten hebben geen stress en groeien gelijkmatig. Het is precisielandbouw: elke liter water komt op de juiste plek terecht, anders dan met een haspel. En dat met één druk op de knop en met minder water. Die gelijkmatige groei zie je terug in kilo’s en aantal knollen. Dat laatste is interessant voor aardappelstukjes of schijfjes.” 

Bijbemesten via druppelslang
Met fertigeren heeft hij in die vier jaar ook ervaring opgedaan. “Het meest effectief vind ik het om vooraf 70% meststoffen – kunstmest en dierlijke mest – toe te dienen op basis van de bemonstering. En dan tijdens het groeiseizoen 30% bij te bemesten via de druppelslangen. We hebben het ook andersom geprobeerd, maar in een nat jaar moet je dan druppelen voor de meststoffen terwijl het al nat is.”

“Het is precisielandbouw: elke liter water komt op de juiste plek terecht, anders dan met een haspel”

Kosten druppelirrigatie = 4 keer beregenen 
Het kostenplaatje staat de akkerbouwer scherp op het netvlies. Uit de proeven blijkt dat druppelirrigatie - met alle kosten van aanleg en gebruik - op 1250 euro per hectare uitkomt. Eén keer met de haspel beregenen kost 300 euro per hectare. “Als je vier keer moet beregenen, dan ben je evenveel kwijt. We testen trouwens ook beddenteelt, waarbij we 1 druppelslang voor 2 rijen gebruiken. Dat kan de kosten drukken.” Of de investering terug te verdienen is, hangt uiteindelijk af van hoe droog het seizoen is én wat de aardappelprijzen doen. 

Mercedes onder de druppelslangen
Voor het irrigeren koos hij de Streamline™ X ReGen™ druppelslangen van Netafim. “Dat is de Mercedes onder de druppelslangen. Ik heb nooit verstoppingen, dus dat is mij de investering waard.” Het uitleggen doet hij ná het poten in een aparte werkgang. Daartoe liet hij een speciale machine bouwen door Coenders in Lottum. “Die machine plaatst de slangen in de rug op 5 cm van boven, dus 10 cm boven de knol. Dat systeem werkt goed.”

Arbeidsintensief
Opgeteld zijn er heel wat plussen te melden. Het grootste minpunt is ook de reden dat Marcel druppelirrigatie nog niet op een groter areaal toepast: arbeid. “Het uitleggen van de slangen moet gebeuren op het moment dat we het druk hebben met zaaien en poten. Bovendien is het aansluiten van de slangen handwerk. Het opruimen moeten we doen op het moment dat we volop aan het oogsten zijn. Een loonwerker die beide kan doen was er wel, maar die is gestopt. Daar moet een oplossing voor komen.” 

Wilt u weten wat druppelirrigatie voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op met Netafim.