In 2023 bundelden Haifa, Kemeling en Netafim Netherlands hun krachten om een breed inzetbare oplossing voor fertigatie te creëren: Mobile Nutrigation System (MNS). Deze succesvolle samenwerking heeft geleid tot een mobiele unit die fertigatie in open veld teelten aanzienlijk eenvoudiger maakt. Hieronder lees je hoe deze partners hun expertise hebben ingezet en wat het MNS te bieden heeft.

MNS
De MNS is een mobiele unit die wordt geplaatst bij een waterbron. Ieder groeiseizoen kan de unit moeiteloos verplaatst worden naar elk veld waar fertigatie vereist is, zolang er een waterbron beschikbaar is. Kemeling heeft de container voor de unit geproduceerd.

Met de samenwerking van meststoffenfabrikant Haifa is een systeem met MyFeed multibags ontwikkeld, waardoor er voldoende kunstmeststoffen beschikbaar zijn voor meerdere weken. Dit resulteert in aanzienlijk minder arbeidsintensief werk, aangezien constant kleine zakken meststoffen aan het water toevoegen niet meer nodig is.

Voordelen van Fertigatie
Fertigatie biedt talloze voordelen. Meststoffen worden rechtstreeks aan het irrigatiewater toegevoegd, waardoor een nauwkeurige dosering van voedingsstoffen mogelijk is. Dit zorgt voor nauwkeurige dosering van voedingsstoffen, aangepast aan de behoefte van de planten, op dat specifieke moment.

Door gebruik te maken van Netafim's geavanceerde druppelslangen profiteert fertigatie van alle voordelen van precisie-irrigatie. Water en voedingsstoffen worden op het juiste moment, in de juiste hoeveelheid, op de juiste plaats geleverd; namelijk direct bij de wortelzone van de plant. Hierdoor gaat er geen druppel verloren en wordt verspilling van meststoffen voorkomen.

Dit resulteert in gezondere planten, betere bescherming tegen ziekten en plagen, en een aanzienlijke vermindering van arbeidsintensieve taken.

Het gevolg is dat de teler minder zorgen en werkdruk ervaart. Het gewas ontwikkelt zich uniform over het gehele veld, produceert meer vrucht en het wortelgestel is gezonder. Je hebt meer controle over de kwantiteit én kwaliteit van de oogst, ongeacht de weersomstandigheden tijdens de teelt. Daarbij worden groeiuitdagingen zoals lange droge periodes, schimmeldruk en het waterzoutgehalte opgevangen op een efficiënte manier.

Pilotproject: MNS in de Praktijk
De afgelopen maanden is de MNS met succes ingezet in een pilotproject met preigewas. Hoewel fertigatie voor prei nog relatief nieuw is, onderzoeken we de voordelen van deze technologie voor dit gewas. "We hopen vergelijkbare positieve resultaten te behalen als bij uien," zegt ons Open Veld Specialist, André van Spengen die samen met Account Manager, Arnout van Cappellen, nauw betrokken is bij dit project. Ze delen graag hun ervaringen en inzichten.

Open dagen
Aan het einde van september was de MNS te bezichtigen voor belangstellenden en geïnteresseerden. We willen onze dank uitspreken aan iedereen die onze open dagen heeft bezocht en interesse heeft getoond.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en voordelen voor jouw teelt? We komen graag met je in contact. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie over het MNS.