“Volgend jaar ga ik 12 hectare pootaardappelen fertigeren”

Jean Gommeren, pootgoedteler uit Kruisland:

“Volgend jaar ga ik 12 hectare pootaardappelen fertigeren”

Pootgoedteler Jean Gommeren (26 jaar) vindt fertigatie “een grote plus”, zelfs in de uitdagende omstandigheden van het afgelopen seizoen. Op 6,5 hectare combineerde hij druppelirrigatie voor het eerst met bemesting. “Ik merk dat de jonge planten beter en gelijkmatiger weggroeien. De meststoffen komen precies op de juiste plek terecht.” Volgend jaar breidt hij het areaal uit naar 12 hectare. “Het toedienen wil ik optimaliseren, want dat kan nog beter.” 

 
Het bedrijf van de familie Gommeren in Kruisland is volledig gericht op aardappelen en met name pootgoed. “Zelf hebben we zo’n 40 hectare land, maar we ruilen en huren ook percelen in de wijde omtrek voor de gewenste rotatie. Afgelopen seizoen teelden we 80 hectare pootgoed voor de coöperatie Agrico en 20 hectare consumptieaardappelen voor Q-potato.”

 
Minder zoetwater beschikbaar
Sinds 2021 past het bedrijf druppelirrigatie toe met StreamlineTM X ReGen druppelslangen. De beschikbaarheid van voldoende zoetwater wordt namelijk een steeds grotere uitdaging. Jean: “Vanwege de hygiëne-eisen voor pootgoed mogen we niet met oppervlaktewater beregenen. Daarom maken we gebruik van bronnen. Bij percelen dichtbij de kust kan zoute kwel bovendien een probleem zijn. We krijgen bovendien meer droge jaren, zoals in 2022. Toen zagen we dat dat het perceel met druppelirrigatie van 2 hectare een meeropbrengst haalde in kilo’s én het aantal knollen per meter.”

 
Fertigatie op 6,5 hectare
Afgelopen seizoen wilde Jean nog meer uit de planten halen. Daarom koos hij ervoor op 6,5 hectare druppelirrigatie aan te leggen en die voor het eerst te combineren met fertigeren.

“De helft van de basisbemesting heb ik vooraf met de kunstmeststrooier verspreid. De andere helft wilde ik in vijf blokken toedienen via de druppelslangen. Bovendien heb ik extra bemesting ingezet op basis van het plantstadium en plantsapanalyses. Dat deed ik in samenspraak met mijn toeleverancier Vlamings, die ook het complete systeem en de ondersteuning daarvan leverde.”

 
Gelijkmatiger weggroei
Druppelirrigatie met fertigatie bewees vooral zijn waarde in het eerste deel van de teelt. “Door het natte voorjaar kon ik pas laat poten. Tot begin juli was het juist extreem droog. Ik zag dat de jonge planten beter en gelijkmatiger weggroeiden op de percelen met druppelslangen. Als je met een haspel beregent, slaat de grond direct dicht.”

Omdat er vanaf half juli zoveel neerslag viel, liep Jean tegen de grenzen aan. “Begin augustus stond het vijfde bemestingsblok gepland, maar dat heb ik niet kunnen toedienen. Het werd gewoon te nat. Het kost me namelijk een paar uur irrigeren om de bemesting goed door te spoelen.”

 
Bemesting optimaliseren
Met de ervaringen van dit jaar gaat Jean de bemesting volgend jaar verder optimaliseren. “We gaan bijvoorbeeld eerder meststoffen toedienen. En de sessies korter maken. Verder ga ik werken met vochtmeters. Die geven meer inzicht in het juiste moment van watergift. Zo zet ik steeds een stap vooruit, ook door kennis uit te wisselen met Vlamings en collega-akkerbouwers in de buurt.”

 
Naar 12 hectare 
Door de positieve resultaten gaat Jean de fertigatie uitbreiden naar 12 hectare en ook toepassen bij percelen die verder van huis liggen. “Ondanks de weersextremen was de opbrengst van de percelen met fertigatie namelijk gelijk aan die van vorig jaar, terwijl de opbrengst op andere percelen lager was dan in 2022. De bemesting komt precies op de juiste plaats terecht, alleen bij de aardappelen. Bij het strooien van kunstmest ben je afhankelijk van vele factoren, zoals wind en hoe vlak het perceel is. Fertigatie is een vorm van precisietechniek. Dat zorgt voor een grote plus.”

 
Uitleggen in één werkgang
De StreamlineTM X ReGen druppelslangen van Netafim bevallen hem goed. “Die zijn kwalitatief goed, want ik heb weinig last van lekkage. Ze hebben een dikkere wand dan niet-gerecyclede slangen. Het uitleggen ervan doen we tijdens het poten, zodat alles in één werkgang gebeurt. Mijn collega heeft onze eigen pootmachine namelijk zo aangepast, dat de slangen op 5 cm diep in de rug liggen. Het meeste werk is het koppelen van de slangen. Daar moeten we volgend jaar meer mankracht voor hebben.” h

Nieuwsgierig of druppelirrigatie mogelijk geschikt is voor uw bedrijf, al dan niet in combinatie met fertigatie? Neem dan vrijblijvend contact op met Vlamings, waar teeltadviseurs zoals Marc van der Bol u graag meer over het systeem vertellen. "Ik ben beschikbaar om het systeem gedetailleerd toe te lichten." Elke situatie is uniek, het efficiënt toedienen van water en meststoffen komt nauw. Het vermijden van fouten is van groot belang, dankzij de uitgebreide ervaring van Netafim en Vlamings kunnen potentiële problemen voorkomen worden.


Contactgegevens Vlamings
Handelsonderneming Vlamings BV
Prins Reinierstraat 4
4651 RZ Steenbergen
0167-566350
www.vlamings.nl