Druppelslangen vervangen?

Het teeltwisselseizoen komt er voor de meeste kasgewassen weer aan. Voor veel bedrijven is dit ook de periode waarin onderhoud gepleegd wordt aan de druppelsystemen en met name aan de druppelslangen: reinigen of vervangen. Als grootste fabrikant van druppelslangen is het daarom ook bij Netafim Netherlands de drukste periode van het jaar. In hun eigen assemblage afdeling vinden circa 60 miljoen druppelaars ieder jaar hun weg naar de kassen. Ruim de helft daarvan wordt geproduceerd en geleverd in de teeltwisselperiode. Deze periode is van oktober tot en met januari. Voorafgaand aan de uitlevering is het team van enthousiaste waterspecialisten ook druk bezig met de ondersteuning van kwekers om men te voorzien van het juiste advies.

Veelal worden de druppelslangen gereinigd tijdens de teeltwisseling. Dat kan door het doorspoelen van de watersystemen. Vaak wordt er ook zuur of waterstofperoxide ingezet om de slangen en druppelaars goed schoon te krijgen voor de volgende teeltronde.

Het voorkomen van verstoppingen begint natuurlijk bij een druppelaar die optimaal met vuil kan omgaan. Netafim druppelaars zijn door hun gepatenteerde labyrint met grote doorgangen minder verstoppingsgevoelig. Een goed uitgangspunt dus. Ondanks dat Netafim druppelaars goed met vuil kunnen omgaan, kan een verstandig gebruik de levensduur verlengen en het functioneren op peil houden.

Soms blijkt uit de metingen die kwekers doen dat de uniformiteit van de druppelaars verminderd is. Daar kunnen vele oorzaken voor zijn. Om inzicht te krijgen in de kwaliteit van de druppelaars kan er bij Netafim Netherlands een test worden gedaan. Zij kunnen al bij het testen van enkele druppelaars vaststellen wat de oorzaak is van de verminderde uniformiteit. Twijfelt u of het zinvol is om uw druppelaars te laten testen? Dan kunt u contact opnemen met de technische specialisten van Netafim Netherlands. Zij staan u graag te woord.

Welke producten worden er toegepast?
De Kameleon en de Kameleon-High druppelaars zorgen voor een hoge uniforme watergift en worden al jarenlang toegepast bij verschillende teelten. De druppelaars zijn gemaakt van hoge kwaliteit grondstoffen en voldoen aan de NEN-EN-ISO 9261 norm, een wereldwijde standaard voor online en inline druppelslangen. Sinds medio 2019 beschikken de Kameleon druppelaars over een vernieuwd membraan waardoor ze een verbeterde chemische resistentie hebben gekregen. De druppelaars worden geassembleerd op zowel witte als zwarte hoofdslangen en ook de microtubes zijn in wit of zwart leverbaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Netafim Netherlands.

Meer info over het reinigen van druppelslangen kunt u hier vinden: Reinigingsadvies voor druppelsystemen.