Henrik Vissers, fruitteler in Ophemert:
“Fertigatie zorgt voor een grotere fruitmaat”
Al zolang Henrik Vissers (27 jaar) zich kan herinneren, maakt hun familiebedrijf Vissers Fruit gebruik van druppelirrigatie en fertigatie. “De bomen zijn vitaler, de maatsortering is beter. Tijdens langere droge periodes is het de efficiëntste manier van watergeven.”
Al meer dan 100 jaar is het Betuwse bedrijf, dat op 60 hectare appels en peren teelt, actief in de fruitteelt. Henrik en zijn broer Wessel zijn de trotse vierde generatie in het bedrijf, waar kwaliteit voorop staat. Henrik: “Dat is ook de reden dat we voor druppelirrigatie en fertigatie kiezen. Mijn vader en twee neven begonnen er ooit mee op een kleinere oppervlakte, maar hebben dat van lieverlee uitgebreid. Het levert vitalere bomen, een grotere vruchtmaat en daardoor meer kilo’s op.”
Veel efficiëntere watergift
Een installatie om bovenlangs te beregenen heeft het bedrijf ook, maar die zet Henrik alleen in voor bescherming tegen nachtvorst in het voorjaar en zonnebrand in de zomer. “Vergeleken met beregening komen bij druppelfertigatie het water en de meststoffen direct op de juiste plek terecht. Dat is veel efficiënter. Zeker nu er steeds meer drogere perioden lijken te komen, is dat noodzakelijk. Vorige zomer gold hier een beregeningsverbod. Bevloeien mag dan nog wel. Dat is groot voordeel.”
Druppelen op basis van conditie van de bomen
In 2022 begon Henrik al met druppelen tijdens de bloei, in 2023 begon hij eind mei. Hij gaat door tot of zelfs na de pluk. “Ik kijk goed naar de conditie van de bomen. Het vochtgehalte meten doe ik door op verschillende plaatsen een schop in de grond te steken. Ik maak geen gebruik van sensoren, want de grondsoort op onze percelen verschilt behoorlijk. Dat zou een vertekend beeld geven.”
Nieuwe doseerunit
De meststoffen - stikstof, ijzer en later in het seizoen kali - doseert hij via de mestbak op basis van het advies van zijn teeltvoorlichter. In 2021 geleden kocht hij een nieuwe doseerunit, die hij via zijn pc kan aansturen. “Dat zou handiger kunnen. Ik zou best een app willen om te controleren wat het niveau in de mestbakken is en of de pomp nog goed draait. Want nu moet ik telkens naar de pomp toelopen”, legt Henrik uit.
Druppelslangen bovengronds
Het hele systeem kocht hij bij leverancier Middelkoop, die ook de drukgecompenseerde en vorstbestendige UniRam™ RC druppelslangen van Netafim leverde. De druppelslangen hangen normaliter bovengronds aan clips. Door weersomstandigheden kan het zijn dat er rek en krimp ontstaat.
Opbrengst en kwaliteit
Ondanks die investering is er bij Henrik geen enkele twijfel. Bij elk perceel dat hij nieuw inplant, kiest hij voor druppelirrigatie. ”Ik zou niet zonder meer willen. Het zorgt voor een hogere opbrengst en betere kwaliteit. En daar staat ons familiebedrijf voor.”