Innovatief bemesten in de strijd tegen stikstof
De agrarische sector in Nederland staat al lange tijd onder druk door de steeds strengere eisen rond stikstofreductie. Om boeren te ondersteunen in het duurzaam gebruik van koemest, heeft Netafim samen met GIJS een innovatieve toepassing ontwikkeld: het project met SDI-E. Deze baanbrekende toepassing heeft de potentie om stikstof emissie en uitspoeling naar grondwater bij het gebruik van mest volledig te elimineren.
Het project, dat al succesvol wordt toegepast in de Verenigde Staten, Italië en Wales, richt zich op efficiëntere bemesting door gefilterde koemest te combineren met druppelirrigatie. Onlangs is er ook in Nederland een praktijktest gestart om de effectiviteit van deze methode van fertigatie in lokale omstandigheden te onderzoeken. Deze pilot is gestart in samenwerking met voer- en adviesbedrijf GIJS.
Hoe werkt het?
Het vloeibare deel van de mest (slurry) wordt zorgvuldig gefilterd om vuile en grove deeltjes te verwijderen. Via druppelirrigatie wordt de gefilterde slurry verdund met water en vervolgens rechtstreeks in de bodem gedruppeld. In plaats van de traditionele methode, waarbij bemesting voor een snee in één keer plaatsvindt, wordt bij dit systeem regelmatig een kleine hoeveelheid mest toegediend. Dit verbetert de opname door gras en vermindert stikstofverliezen.
Druppelirrigatie: mest direct naar de wortels
Bij traditionele bemesting ligt mest, inclusief schadelijke stoffen, openlijk op het land. Dit leidt tot stikstofverdamping en uitspoeling van mest naar het grondwater, vooral door hevige regenbuien.
"Met druppelslangen die 20 centimeter onder de grond liggen, gaat de mest rechtstreeks naar de wortels van de plant. Dit voorkomt stikstofverdamping en uitspoeling naar het grondwater. Voor boeren is het bovendien belangrijk dat de gefilterde slurry beter door de planten wordt opgenomen, door het geleidelijk toedienen van kleine hoeveelheden," legt André van Spengen, openveld specialist bij Netafim, uit.
Ervaring van Gijs
Kees de Groot, projectmanager en teamleider teelt bij Boeren met Gijs, deelt: "Dit was het verschil 4 dagen na maaien en slechts 1 fertigatie beurt. Met druppelirrigatie hoef je niet te wachten op de loonwerker, de pomp stond al aan toen de laatste wagen gras van het land kwam!"
Innovatie en toekomst
Het slurry project biedt Nederlandse boeren een kans om stikstofuitstoot te verminderen en duurzamer te werken. Hoewel het een investering vraagt, draagt de technologie bij aan hogere opbrengsten en een lagere milieubelasting.