Aardappel (Poot)

‘Druppelbevloeiing resulteert in hoger aantal knollen per plant’

De aardappelteelt is, met ruim 156.000 hectare, het grootste gewas van Nederland. Deze hectares kunnen worden onderverdeeld in drie groepen: consumptie-, zetmeel- en pootaardappelen. De teelt van de pootaardappel wordt op kleinere schalen geteeld dan de andere twee en bedraagt 15% van de totale aardappeloogst. Deze teelt draait, in tegenstelling van de andere twee, om een zo hoog mogelijk aantal knollen per plant te realiseren. De pootaardappel groeit in de vollegrond op ruggen (verhogingen) en kan op meerdere manieren water krijgen. Om het beste uit de plant te halen, wordt er een precisie-irrigatiesysteem geadviseerd. Druppelbevloeiing is hét perfecte irrigatiesysteem voor dit gewas. Netafim biedt deze mogelijkheid en blijft zelf innoveren door middel van kennisoverdracht, zodat uniformiteit en precisie op nummer één komen te staan.

Netafim heeft enkele praktijkproeven uitgevoerd met druppel irrigatie bij aardappelteelten. In sommige gevallen heeft dit geresulteerd in een dubbele productie per vierkante meter.
Het type slang wat in de akkers wordt toegepast is een druk gecompenseerde die ook bij lage druk en extreem lange straallengtes (tot 400 meter) een gelijkmatige (lage) afgifte geeft. Het uitrollen van de slangen gebeurt met drie haspels tegelijk waardoor 4,5 meter in 1 werkgang bestreken wordt. Een dagproductie tot 10 hectare is hierdoor mogelijk. Door in het midden te voeden kunnen er percelen van 800 meter lang voorzien worden van irrigatiewater. De eerste 3 weken na het poten kunnen de slangen ingebracht worden en in bedrijf worden gesteld. Opruimen van de slangen kan enige weken voor het rooien machinaal worden uitgevoerd, d.m.v. een ‘recoiling machine’. Binnen 2 dagen kan op deze wijze een veld van 10 ha worden ontdaan van druppelslang.

  • Oppervlakte: 156.000 ha
  • Teeltmedium: Vollegrond